Belangrijk Nieuws, bidden, Bijbelteksten, De 10 geboden, De joodse geloofsbekijdenis, Gebed, Het Shema, Levenstijl, Oud en Nieuw Testament

De geloofsbelijdenis en het Shema


De Bijbel is het onfeilbare, geïnspireerde Woord van God – een bovennatuurlijke, geïntegreerde verzameling van 66 boeken, geschreven door 40 auteurs over een periode van bijna 2000 jaar.

God schiep alle dingen – van de uitgestrekte kosmos tot de microscopische cel.

Wij mensen zijn naar Gods evenbeeld geschapen, maar sinds de zondeval van Adam zijn we allemaal verdorven en van God vervreemd. De zonde van Adam was het beginpunt van alle zonden, alsook van de lichamelijke en geestelijke dood op aarde.

God bestaat uit drie afzonderlijke Personen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Jezus Christus is de Zoon van God die de profetieën uit het Oude Testament vervulde toen Hij de gedaante van een mens aannam, middels het wonder van Zijn geboorte uit een maagd, en als de beloofde Messias naar de aarde kwam.

Jezus stierf uit genade voor de mens een lichamelijke dood aan het kruis. Hij bracht het allerhoogste liefdesoffer. Hierdoor is het mogelijk dat iedereen die in Hem gelooft door middel van Zijn bloed gereinigd kan worden van zijn zonden en een vernieuwde, eeuwige relatie met God kan hebben.

Jezus stond op uit de dood, als het ultieme teken van Zijn Godheid. Hij steeg op naar de hemel, met de belofte dat hij uiteindelijk naar de aarde zal terugkeren als onze rechtvaardige en machtige Heer.

Wij streven er onophoudelijk naar om een van de Geest vervulde bediening te zijn; wij streven daarom naar Gods leiding voor onze activiteiten, iets waar we dan ook regelmatig om bidden. We herinneren elkaar er dagelijks aan dat dit Gods werk is, niet ons werk!

 (Hebreeën 11:6“Zonder geloof is het onmogelijk God vreugde te geven; wie hem wil naderen moet immers geloven dat hij bestaat, en wie hem zoekt zal door hem worden beloond.”

 

10 geboden,1Het Shema: “Hoor Israël” – de Joodse geloofsbelijdenis

Het Shema kan omschreven worden als de Joodse geloofsbelijdenis. De passage is terug te vinden in Deuteronomium 6:4-9. Deze passage begint met: Shema Jisraeel (Hoor Israël). De passage neemt een zeer essentiële plek in binnen het Jodendom en is van uitermate belang voor het Joodse Volk. In het Shema wordt de eenheid en uniciteit van God uitgedrukt en bevestigd. Het opzeggen van het Shema wordt twee keer per dag gedaan.

De tekst van het Shema – Deuteronomium 6:4-9

Hoor Israël, Adonai, onze God, Adonai is Eén.

En gij zult Adonai uw God liefhebben met geheel uw hart en geheel uw ziel en geheel uw vermogen.
En deze woorden, die Ik u heden gebied zullen op uw hart zijn.
En gij zult ze uw kinderen inprenten en erover spreken, wanneer u in uw huis zit en wanneer u op de weg gaat en bij uw te ruste gaan en bij uw opstaan.
En gij zult ze als een teken op uw hand binden en zij zullen tot voorhoofdstekenen tussen uw ogen zijn.
En gij zult ze op de deurposten van uw huis en op uw poorten schrijven.

De Hebreeuwse tekst luidt:

ד שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה אֶחָד. ה וְאָהַבְתָּ אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בְּכָל-לְבָבְךָ וּבְכָל-נַפְשְׁךָ וּבְכָל-מְאֹדֶךָ. ו וְהָיוּ הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם עַל-לְבָבֶךָ. ז וְשִׁנַּנְתָּם לְבָנֶיךָ וְדִבַּרְתָּ בָּם בְּשִׁבְתְּךָ בְּבֵיתֶךָ וּבְלֶכְתְּךָ בַדֶּרֶךְ וּבְשָׁכְבְּךָ וּבְקוּמֶךָ. ח וּקְשַׁרְתָּם לְאוֹת עַל-יָדֶךָ וְהָיוּ לְטֹטָפֹת בֵּין עֵינֶיךָ. ט וּכְתַבְתָּם עַל-מְזֻזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ.

Verklaringen van de tekst

Adonai – mijn Heer

Het eerste vers van het Shema bevat de heilige vierletterige Godsnaam JHWH (de Eeuwig Zijnde) die niet mag worden uitgesproken. Daarom wordt Adonai gebruikt dat ‘mijn Heer’ betekent. In plaats van JHWH leest men Adonai of HaShem (de Naam).

getuige

Wanneer men het Shema reciteert, legt de mens getuigenis af van zijn of haar geloof en God is Getuige hiervan. Tegelijkertijd is de mens ook getuige van het feit dat God Israël vermaant en oproept Hem lief te hebben en te dienen.

Deuteronomium 11:18-20, herhaling

In Deuteronomium 11:18-20 staan bijna dezelfde woorden als in Deuteronomium 6:6-9. Dit geeft dus aan hoe belangrijk het Shema is.

eenheid en uniciteit van God

In het Shema wordt de een heid en uniciteit van God uitgedrukt en bevestigd. Adonai, de Eeuwige Zijnde, is een Enige en Unieke God: Adonai onze God, Adonai is Eén.

tweemaal per dag reciteren

Het Shema wordt tweemaal per dag opgezegd. Dit heet keriat Shema (Shema lezing). Ook worden Deuteronomium 11:13-21 en Numeri 15:37-41 daarna opgelezen. Het Shema wordt ’s ochtend en ’s avonds bij de gebeden opgezegd.

In de ochtend wordt het Shema opgezegd met drie lofprijzingen.

 • Vóór het Shema de lofprijzingen:
  • Jotser or (Die het licht formeert)
  • Ahavah Rabbah (met grote liefde)
 • Na het Shema de lofprijzing:
  • Emet WeJatsiev (Waarachtig en Vast)

In de avond wordt het Shem opgezegd met vier lofprijzingen.

 • Vóór het Shema de lofprijzingen:
  • Ma’ariev Araviem (Die de avondschemer voortbrengt)
  • Ahavat Olam (Eeuwige liefde)
 • Na het Shema de lofprijzingen:
  • Emet WeEmoena (Waarachtig en getrouw)
  • Hashkievénoe (Doe ons rusten)

Wij zouden het ten zeerste waarderen indien U hier beneden een reactie zou willen plaatsen. Dankuwel. Let wel geef enkel comentaar omtrent de inhoud van de site. Persoonlijke opmerkingen of vragen kunnen via het contactformulier. OPGELET, vanaf vandaag 27/01/2018 worden de spelregels voor het reageren aangepast. Iedereen, Gelovig of niet mag hier een reactie plaatsen. Persoonlijke aanvallen worden evenwel NIET geduld. Heeft U een negatieve opmerking? Zeg dan hoe dat je dit op jezelf toepast, NIET hoe een ander het moet doen. Bij niet naleving, wordt de reactie onmiddellijk naar de prullenbak verwezen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s