Geen categorie

Nieuws uit evangelisch Vlaanderen


FW: InterCom150323

10:48
Aan: rein
Besten van TEK, Nieuws uit evangelisch Vlaanderen, Rein


Date: Mon, 23 Mar 2015 19:51:16 -0700
From: InterCom@EAVlaanderen.be
To: rain-pure@hotmail.com
Subject: InterCom150323

InterCom150323-omslag
last minutes banner
***
LogoCPC1

Verlangen naar reinheid

Het aanbod van seks in onze maatschappij is groot. Verleiding vind je op elke hoek van de straat. Internet lokt naar duistere plaatsen in een schijnwereld van licht. Begrippen als pornoverslaving hoor je steeds vaker. Hoe voorkom je als christen die de Bijbelse normen hoog wil houden, ontmoedigd gevangen te worden in de cirkel van zonde – belijden – zonde – belijden? Wat is echt leven? En wat is de taak en opdracht van de kerk om elkaar voor struikelen te behoeden en sterk te doen staan?

Heiliging en radicaal leven staan niet hoog in de top 10 van de Bijbelstudies of de preken. Op deze themadag van het Centrum voor Pastorale Counseling staan ze op nummer 1. Geen wettische plicht. Geen slavenjuk. Maar waarheid die vrij maakt!

Sprekers: Jef De Vriese en Dirk Lemmens
Datum: zaterdag 28 maart 2015 van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Kosten: collecte, richtbedrag € 15,-
Meld je hier aan

***
InterCom150323-Pastabuffet

Pastabuffet à volonté

Op zondag 29 maart is er een pastabuffet ten voordele van twee zendingswerkers van Jeugd met een Opdracht: Stéphanie, werkzaam in Nieuw-Zeeland en Ward, die voor de JmeO-basis in Brussel werkt. Iedereen is hartelijk welkom in het Parochiecentrum Peer, Kloosterstraat 22, van 12 tot 14 uur of tussen 17 en 19:30.

***
FotOnsKinderhuis01

Culinaire wandeling in Ons Kinderhuis

Nog meer gastronomisch nieuws: Ons Kinderhuis in Genk nodigt iedereen uit voor een culinaire wandeling met een aantal interessante tussenstops: aperitief met borrelhapjes, tomatensoep met balletjes of groentesoep, een kraakverse salade, Zweedse balletjes of kaaskroket met frietjes, en een uitgebreid dessertenbuffet. Tussen de gangen door krijgt u een uitleg over de werking van Ons Kinderhuis. U kunt terecht op zaterdag 25 april 2015, tussen 11 u. en 19 u., maar inschrijven is verplicht, voor 10/04/2015, telefonisch op 089/410610.

***
FotDeJongKrijn

Studiedag: Christen zijn in de zorg

Na de geslaagde bijeenkomst vorig jaar, organiseren Bethesda en het Centrum voor Pastorale Counseling op 18 april een nieuwe studiedag voor christenen die in de zorgsector actief zijn. Het is een dag van ontmoeting en bemoediging voor gelovigen die professioneel of als vrijwilliger actief zijn binnen de zorg, welzijn of gezondheidssector.

Hoofdspreker is Krijn de Jong van ‘Tot heil des volks’ uit Amsterdam, die in de voormiddag stilstaat bij het thema: Aandacht voor jezelf als zorgverlener: je emoties, grenzen en verlangens. Na de lezing wordt er verder gesproken in kleine groepjes.

Na de lunch worden er drie workshops aangeboden, waaruit er twee gekozen kunnen worden.

Bart Biesbrouck, Coördinator Vorming Training Opleiding in een organisatie voor volwassenen met een mentale beperking, geeft een workshop over: Bij je kracht uitkomen, werken vanuit je talenten. De toespraak van huisarts Luc Present heeft als titel ‘Gezondheid als religie’. Yvan Thomas licht het thema:seksualiteit, ethische visies op het werk toe. In de volgende InterCom kunt u ook een interview met hem over zijn werk en zijn workshop lezen.

Info bij:
Bethesda vzw
Dieplaan 29 bus 17
3600 GENK
Tel. 089/36.32.69
e-mail: info@bethesda.be
Of
Centrum voor Pastorale Counseling
Tervuursesteenweg 192, 3001 Heverlee
Tel. 016 200927 info@pastoraat.be
Op dit adres zal de studiedag ook doorgaan.
De kosten voor de dag bedragen 15 euro, vooraf inschrijven is verplicht.

***
InterCom150323-JonaBijtInHetZandFlyer

Jona bijt in het zand

Vorig jaar kon je zandkunstenaar Immanuel Boie rond Pasen aan het werk zien met het project “Zandpassie’, dit jaar staat er een nieuw project op stapel: Jona bijt in het zand’. Het is een combinatie van zandkunst, zang, muziek en verteltheater, waar naast Immanuel ook Mirjam van Wijngaarden, Willie van den Heuvel, Annelies Boie Burger, en Hanne Duts aan meewerken. Wie graag kennis wil maken met dit project is op woensdag 22 april 2015 welkom in ‘De Zonnebloem’, Korte Altaarstraat 19 in 2019 Antwerpen. Het is een tryout die o.a. bedoeld is om kennis te maken met dit totaaltheater en de mogelijkheid te overwegen om zelf een optreden met hen te organiseren.

Jona Bijt In Het Zand is een familievoorstelling die geschikt is voor kinder- en gezinskampen, familiedagen, gezinsvieringen, (kinder)evenementen, scholen, enz. Een optreden met grappige, serieuze, meezing- en meedoe-activiteiten.

De inkom is gratis, al wordt een vrijwillige gift natuurlijk op prijs gesteld.

Meer info via mail: immanulies@mail.be
Kijk ook eens op de volgende links: facebook
YouTube:

TV

***
InterCom150323-Bijbeldag2015

Bijbeldag in Antwerpen

Samen zijn we sterk is het thema van de komende Bijbeldag die op 01/05/2015 doorgaat in Parkspoor Noord, Damplein 28, 2060 Antwerpen.

Onze samenleving heeft haar oorspronkelijke christelijke identiteit verworpen. De stemmen in de media roepen steeds luider. De stem van Gods Woord wordt daarin niet vertolkt. Niet alleen wordt de Bijbel verdrongen ook wordt de roep steeds groter om Gods stem het zwijgen op te leggen. De Bijbeldag is een evenement waar christenen getuigen van hun onwankelbaar vertrouwen in het solide fundament van Zijn Woord.

De Bijbeldag is niet alleen één van de oudste jaarlijkse protestants-evangelische ontmoetingsdagen in België maar het is ook de breedste: een erfenis voor elke christen en de enige plaats waar protestantse, reformatorische, evangelische en pinksterchristenen elkaar ontmoeten rondom dat éne wat zij allen gemeenschappelijk hebben: de Bijbel, het Woord van God. Deze dag is een erfenis voor elke christen.
Kees Goedhart, vele jaren werkzaam in de zending, en daarna als Bijbelleraar actief op veel plaatsen in Nederland, maar ook daarbuiten, spreekt in de voormiddag over ‘Samen met God’ en in de namiddag over ‘Samen met elkaar’.

Meer info in de volgende InterCom, maar nu ook al op: www.bijbeldag.be

***
InterCom150323-RunForTheSon

Run for the Son

CMA, de Christian Motorcyclist Association, pakt uit met een nieuw initiatief: Run for the Son. Een dag waarop de bikers met hun motoren gaan rijden, maaer niet gewoon voor de fun. Het is een tocht die gesponsord wordt, dat wil zeggen: elk lid zoekt sponsors die hem of haar per gereden kilometer financieel willen steunen. De opbrengsten worden verdeeld over 3 projecten.

De eerste organisatie die daar voor in aanmerking komt, is Coeurs en Action. Deze vereniging organiseert een scala aan activiteiten zoals de distributie van warme maaltijden aan daklozen, verdelen van kledij, hygiënische en medische benodigdheden aan zowel kansarmen, humanitaire organisaties en zendelingen. Kortom, de liefde van God tonen door Lucas 3:11 uit te voeren.
Het tweede project is ‘Hope for the Highway’, een boekje met het Johannes-evangelie en getuigenissen van bikers, laten we zeggen een mini-biker-bijbel. Een geschenk om aan andere motorrijders te geven.
Ten slotte gaat de aandacht ook naar de vele asielzoekers in ons land, die vaak een pijnlijk leven van terreur, burgeroorlog of armoede achter de rug hebben. Gave Veste trekt zich hun lot aan, en toont kerken de mogelijkheden om iets voor deze mensen te betekenen.

Wie meer info wil over dit evenement, dat op zaterdag 2 mei doorgaat, kan terecht op de website

***
LogoEAV

Algemene Vergadering EAV

Op maandagavond 4 mei houdt de Evangelische Alliantie Vlaanderen haar jaarlijkse Algemene Vergadering. In het bijzonder zal die avond stilgestaan worden bij de plannen om de structuur en de statuten van de alliantie aan te passen, zodat de EAV op een efficiëntere manier zal kunnen werken, en de aangesloten organisaties een duidelijkere rol binnen de alliantie kunnen spelen. Daarnaast staan uiteraard alle gebruikelijke agendapunten, zoals een verslag over 2014, de vooruitblik op het lopende jaar, de financiën en dergelijke op de agenda. Alle aangesloten kerken en organisaties krijgen binnen enkele weken de uitnodiging en de bijbehorende stukken toegestuurd. Houd de datum alvast vrij !

***

Where the Spirit is … symposium PAAP.

De Leuvense studentenvereniging PAAP organiseert op woensdag 6 mei een symposium met Willem Ouweneel, Cees van der Kooi en Michel Coppin. Het programma gaat door in de gebouwen van de ETF, Sint-Jansbergsesteenweg 97, 3001 Leuven-Heverlee. De sprekers zullen zich beraden over de vraag: wat gebeurt er op het moment dat de Heilige Geest ergens is? Daar zijn veel opinies over: Vallen mensen bij bosjes huilend en schreeuwend op de grond? Wordt een jubelzang in honderdvijftig tongen en talen ingezet? Wordt men overtuigd van zonde? Komt men in contact met het hemelse, of juist met elkaar? En wat te denken van de geestesgaven en de geestesvruchten?

De sprekers hebben elk een andere theologische achtergrond, en dat is een waarborg voor een levendige discussie. Zo wordt Ouweneel vooral verbonden met de charismatische beweging, Van der Kooi met de gereformeerde theologie en Coppin als directeur van Missio België met het katholieke gemeenschapsgedachtegoed.

Wie dit debat wil meemaken, is tussen 16:00 en 21:00 u. welkom. Voor een toegangsprijs ontvangt men naast de kans om de drie sprekers te horen ook een maaltijd en een receptie achteraf.
Inschrijven

***
LogoGebedsplatform

Landelijke Gebedsdag voor alle gebedsinitiatieven

Zaterdag 9 mei 2015, 13.30u – 17.00u – Brussel-Oudergem

Pray4belgium, Gebedsnetwerk.be, Gebedsplatform Vlaanderen en het Brussels House of Prayer plannen, als opvolging op de Ontmoetingsdagen voor Gebedsinitiatieven, deze nieuwe dag om alle bidders en aanbidders van ons land bij elkaar te brengen!

Doel?

Samen bidden en aanbidden, een troon bouwen voor onze God, Zijn aangezicht zoeken en Zijn wil voor ons land, schouder aan schouder op de bres staan voor België, de kracht van éénheid in gebed ervaren…

Wanneer?

Op zaterdag 9 mei 2015, van 13.30u tot 17.00u (koffie 13.30u, start 14.00u).
(In de voormiddag is er een consultatie met gebedsleiders, enkel op uitnodiging)

Waar?

Vineyard Brussels, Vorstlaan 220, 1160 Oudergem (vlakbij metro Herrmann-Debroux: eindhalte van metrolijn 5, vanaf Centraal Station)
Voor auto’s: gratis parkeren op grote parking van Carrefour vlak naast gebouw.

Voor wie?

Deze dag is open voor alle bidders, voorbidders, aanbidders, kortom voor alle christenen…. Ze richt zich op gans België en zal drietalig zijn (NL, FR, ENG).

Programma:

Pure aanbidding, gebed en voorbede.

Meer info

***
InterCom150323-SelfieNigeria

Selfie naar Nigeria

In een speciale uitgave voor kinderen van de ‘Stem der martelaren’ van Hulp aan de Verdrukte kerk worden de lezer(tjes) uitgenodigd om een Belgische selfie voor Nigeria te maken. Het werkt in verschillende stappen: ten eerste: maak een selfie met een Belgisch tintje (bijvoorbeeld met de Belgische driekleur of met een pak frieten, of …?). Ten tweede: stuur die door via Whats App (+31 6 25408505) of per mail stef@sdok.bl. Van al deze selfies wordt een kaart gemaakt – of een aantal verschillende kaarten – en uiteindelijk worden de ansichtkaarten uitgedeeld aan christenen in Nigeria als bemoediging. Een aantal van deze kaarten worden ook op stefweb.nl geplaatst. Meer info? Stuur eenmailtje

newsflaches banner

Godsdienstlessen niet langer verplicht?

Kosten tot meer dan 2000 euro per leerling

‘Ouders die niet willen dat hun kind godsdienstles of zedenleer krijgt in het officieel onderwijs, kunnen dat voortaan simpelweg weigeren. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist’. Dit nieuws, dat onder andere door De Standaard werd uitgebracht, is enigszins kort door de bocht. Aan de ene kant is het zo dat het hier een zaak betreft uit het Franstalig onderwijs, aan de andere kant is de situatie in Vlaanderen eigenlijk al lang zo. We kunnen alleszins vaststellen dat de Franstalige Gemeenschap in ons land nu een eigen ‘arrest Sluijs’ heeft. Dat arrest verwijst naar een uitspraak van ongeveer 30 jaar geleden, toen de rechter vaststelde dat de cursus ‘niet confessionele zedenleer’ niet het neutrale aanbod inhield, waarvoor het ooit bedoeld was. Immers de lessen zedenleer werden aangeboden aan leerlingen die niet de lessen in een van de erkende godsdiensten wilden volgen, en dat aanbod was verplicht; Door ‘zedenleer’ in feite met een godsdienst gelijk te stellen, waren er leerlingen die zich ook daar niet in konden vinden.

Lees het vervolg op onze website

***
InterCom150323-Abortuswet

Het failliet van het vrijzinnig humanisme

25 jaar abortuswet in België

In de vorige editie van InterCom schreef Wim Moreels over de vraag naar uitbreiding van de mogelijkheid om een abortus te krijgen, en dat naar aanleiding van het ‘jubileum’ van 25 jaar abortuswet. Uit humanistische hoek klinkt de roep om een aanpassing van de huidige wet steeds sterker. De huidige discussie roept een aantal tegenstellingen en ethische paradoxen op. Voor Wim de aanleiding de oproep te lanceren om als evangelische christenen niet de ontwikkelingen lijdzaam af te wachten, maar om juist actie te ondernemen. Het vrijzinnig humanisme hoeft immers niet altijd het laatste woord te hebben …

Het failliet van het vrijzinnig humanisme?

De vraag tot uitbreiding van de huidige abortuswetgeving komt voort vanuit een sterke beklemtoning van het zelfbeschikkingsrecht (“Baas in eigen buik”).
Dit recht is – zoals professor Dirk Verhofstadt in zijn recente boek “Atheïsme als basis voor de moraal“ stelt – een van de speerpunten van het vrijzinnig humanisme.
In vertaling naar de abortus problematiek betekent dit recht dat alleen de moeder beslissingsrecht heeft om over te gaan tot de abortus.

Lees het vervolg van dit artikel op onze website

***
zendingsvakantie

(L)even in de zending: 4 weken in Vietnam

OMF organiseert regelmatig korte ‘zendingsreizen’ naar Azië om de deelnemers kennis te laten maken met de zending en daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. Zo is er dit jaar de mogelijkheid om naar Vietnam te reizen en er te werken onder universiteitsstudenten, een gebedstrip door het land te maken en zendingswerkers te ontmoeten. Het is ook een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over de taal en de cultuur. Dit jaar kan dat van 1 tot en met 28 augustus.

In Vietnam zijn er 54 onbereikte minderheidsgroepen: mensen waarvoor er nog geen Bijbel beschikbaar is en waar er geen kerken zijn. Van de belangrijkste bevolkingsgroep in het land, de Kinh, zijn er slecht 1 van de 75 miljoen Protestants christen.. Het zendingswerk focust zich in de eerste plaats op de training van de plaatselijke christenen om anderen in hun eigen land te bereiken. Daarvoor zijn er heel wat buitenlandse werkers nodig en een Mission Exposure is de gelegenheid bij uitstek voor wie interesse heeft in de zending en graag kennis willen maken met het land. Daarbij gaat het niet om een ‘9 tot 5-job’: er wordt de nodige flexibiliteit verwacht.

Om mee te doen aan een mission exposure zijn specifieke kwalificaties vereist. OMF is op zoek naar mensen die van Jezus houden en die liefde met anderen willen delen. Zin voor initiatief is belangrijk, omdat er niet voor elke dag een bepaald werkschema klaar ligt. Houd er rekening mee dat het in sommige delen van Vietnam heel warm kan zijn en dat – bijvoorbeeld – een nacht in een slaaptrein toch niet echt comfortabel is … Een mission exposure laat de deelnemers kennis maken met alle aspecten van ‘zending’, ook de minder prettige. Wie dus bereid is om het avontuur aan te gaan en open staat voor een scala aan ervaringen, kortom het leven, van een zendeling mee te maken, kan contact opnemen met OMF

***
Metamorfose1503Cover

Ik haat seks

Het nieuwe nummer van Metamorfose, het magazine van CPC, is weer uit. Zoals altijd behandelt Metamorfose een pastoraal thema, boosheid ditmaal. Verder een artikel over berouw van Dirk Lemmens en het tweede deel van Nabije Zorg. Het magazine heeft weer voor ieder wat wils. Voor kinderen & tieners en voor man & vrouw. Deze keer behandelt het relationele onderdeel van het nummer het thema: seksualiteit.

Linda Dillow en Juli Slattery schreven samen ‘ Passion Pursuit’. Een tot boek uitgewerkte Bijbelstudie die vrouwen wil helpen om de waarheid over seksualiteit door Gods ogen te gaan zien. In dit artikel -Ik Haat Seks -vertelt Juli Slattery over de ervaringen van vrouwen die jarenlang seksuele intimiteit als een opdracht beschouwden. Ze schrijft over vrouwen als Shelly die seks zagen als offer dat ze met tegenzin moest brachten, of Sara die zich als een object voelde telkens haar man intimiteit van haar verwachte. Slattery heeft het over de obstakels die een vrouw ervan weerhouden te genieten van seks en deelt die onder in 3 categorieën: fysiek, relationeel en emotioneel en tracht daarnaast de lezer tips te geven.
Ten slotte heeft ze het over twee verkeerde opvattingen omtrent seksualiteit, deze leugens -zoals ze zelf noemt- geef ik jullie als kwestie van voorproefje op het hele artikel en bijgevolg het hele nummer van Metamorfose al mee.

• Leugen 1: God schiep seks vooral voor het plezier van de man. Veel vrouwen geloven deze leugen en passen daarom hun seksuele behoeftes aan die van de man aan. Ze hebben alleen seks hoe en wanneer hij het wil. Na jaren van huwelijk sta je er niet meer bij stil dat jouw behoeftes er ook toe doen. Ze mogen er zijn! Het is de moeite waard te onderzoeken wat jij als vrouw fijn vindt. Zoek eventueel hulp om door de pijn en teleurstellingen heen te worstelen. Neem in geen geval genoegen met hoe het nu is!

• Leugen 2: Een godvrezende vrouw mag niet sensueel zijn. Niemand durft dit hardop uit te spreken, maar in vele harten leeft deze leugen volop. Seksuele opwinding wordt automatisch verbonden met seksuele immoraliteit. Andere vrouwen ‘straffen’ zichzelf voor fouten uit het verleden door niet te genieten van het seksuele aspect van hun huwelijk. Genieten van seksualiteit staat voor hen gelijk aan zonde.

Meer informatie over Metamorfose

***
IDEAZ2015-1Cover

IDEAZ magazine in teken van de islam

IDEAZ, het tijdschrift van de Evangelische alliantie en de Evangelische ZendingsAlliantie, beseft dat er nog veel onwetendheid bestaat over de islam en merkt dat de relaties tussen moslims en christenen nog steeds niet soepel verlopen. Daarom besteed het magazine in artikels: Zuid-Afrikanen in de Haagse Schilderswijk (p12), Van mens tot mens- contacten leg je zo (p15), Ontmoeting als vrouwen van twee religies (p17), …aandacht aan het thema islam en focust de relatie tussen kerken en moslims. Het artikel Strooizout (p 21-22) van Bernhard Reitsma, bijzonder hoogleraar aan de VU, legt de vinger op de wonde. Hieronder vind je al een extract van Strooizout terug.

Met strooizout in de opslag kan weinig gebeuren. Wil je voorkomen dat je voorraad opraakt, ga dan vooral de weg niet op om te strooien; dan kun je de opslag beter lucht- en vochtdicht afsluiten. Hetzelfde geldt voor tafelzout. Maar of dat de bedoeling is…?

Dit beeld kwam bij me op naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek dat de EO vorig jaar liet uitvoeren naar de houding van Nederlanders ten opzichte van moslims. Eén van de uitkomsten was dat 80% van de christenen in Nederland geen contact heeft met moslims en daar ook niet in is geïnteresseerd. Nog schokkender vond ik dat 14% van de geïnterviewde christenen ervan overtuigd is dat het gebod om je naaste lief te hebben niet op moslims van toepassing is. Dat laatste is met een beroep op Jezus Christus moeilijk hard te maken. Nu kunnen er diverse redenen zijn voor christenen om zo naar moslims te kijken. Er kan zorg of angst zijn over het huidige extremisme. Onverschilligheid kan echter ook gewoon te maken hebben met het feit dat moslims en niet-moslims in Nederland in gescheiden werelden leven. Toch is het de vraag of dat alles de houding van de christelijke gemeente legitimeert. Moet zout niet gewoon de wereld in? Maar hoe komen we dan zover?

Het hele magazine lezen, dat kan, bestel een abonnement bij de Nederlandse Evangelische Alliantie

***

Johan Lorein nieuwe EJV-voorzitter

Op de algemene vergadering van 14 maart kondigde het EJV-bestuur een wissel van de voorzitterswacht aan. Per september wordt de fakkel doorgegeven aan Johan Lorein (26j). Johan is lid van de Evangelische Gemeente te Leuven en reeds enkele jaren bestuurslid bij het EJV. De huidige voorzitter, Filip De Cavel, blijft betrokken als bestuurslid. Ook de andere medewerkers blijven gewoon op post; Koen Maeyens, algemeen jeugdwerkcoördinator, is het eerste aanspreekpunt voor alle vragen rond de werking van het EJV.

internat banner
FotBennetDavid

De betekenis van integriteit

Door David Bennett

Vanuit mijn rol om de Lausanne Senior Associates te begeleiden en om mij bezig te houden met netwerken, werd ik uitgenodigd om te spreken over het verband tussen integriteit en de historische focus van Lausanne op wereldevangelisatie.

Ons begrip van integriteit

Het eerste verband ligt op het vlak van het begrip integriteit zelf. Paragraaf 6 van de Lausanne Verklaring stelt: ‘Wereldevangelisatie vereist dat de hele kerk het hele evangelie aan de hele wereld brengt. Het concept ‘heel’ is van fundamenteel belang bij het begrijpen van integriteit. Het woord betekent immers ‘heel’, ‘niet verdeeld’. Het komt van het Latijnse woord integer, dat een geheel getal betekent, niet verdeeld in cijfers achter de komma. Het begrip integriteit heeft dus te maken met ‘heelheid’, compleet zijn, consistentie.
In het Hebreeuws van het Oude testament is er het begrip ‘tom’, dat het best vertaald wordt met integriteit of volheid. Er ontbreekt niets, alles zit op één lijn.
In het Nieuwe testament hebben we dan de term aphthorie, dat ook gerelateerd wordt aan moreel zuiver, en letterlijk ‘zonder corruptie’ betekent. Iemand die integer is, heeft het moreel gezien ook allemaal op een rijtje.
Toen Jezus de vraag kreeg naar het grootste gebod, citeerde Hij Deuteronomium 6, waar gesprek wordt over ‘geheel je hart, geheel je ziel, geheel je verstand met al je kracht’. Het gaat dus over alles.

Lees het vervolg van dit artikel

***

Verenigd Koninkrijk bestrijdt religieus analfabetisme

(een samenvatting uit de Lausanne Global Analysis van januari 2015, oorspronkelijk geschreven door journaliste Jenny Taylor, van het Lapido Media Centre for Religious Literacy in World Affairs)

Het gebeurt niet zo vaak dat de regering van het verenigd Koninkrijk meer dan 300 miljoen pond steekt in een onderzoeksproject rond religie. Maar het gebeurde wel toen de regering in 2009 een grootschalig initiatief opstartte, vier jaar nadat enkele middenklasse professionals, die moslim waren, bommen legden in de Londense metro – een daad die maatschappij en politiek diepgaand heeft beïnvloed.

Als resultaat van dit onderzoek werd enkele maanden geleden een rapport gepubliceerd: ‘Religie, veiligheid en algemene onzekerheden’. Dat rapport geeft een duidelijk signaal aan de poltieke leiders dat de wereld veranderd is, of – zoals Tony Blair het destijds uitdrukte na de aanslag van ‘7/7’ – ‘het is niet langer business as usual’.
Wat bedoelde hij eigenlijk?
Verder lezen …

***
InterCom150323-Lombardije

Pretentieus en ongrondwettelijk

Italiaanse EA over nieuwe wet in Lombardije

De Italiaanse deelregering van Lombardije keurde onlangs een wet goed die het voor godsdienstige minderheden vrijwel onmogelijk maakt nog een eigen gebouw op te richten. De Italiaanse Evangelische Alliantie is uitermate bezorgd over deze nieuwe wet, en geeft er het volgende commentaar op:
‘Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe wet in de eerste plaats de bedoeling had om nieuwe gebouwen voor de meeste godsdiensten zo goed als uit te sluiten. Dat werd door sommige opstellers van de wet ook openlijk toegegeven. Met de wet worden de toch al strenge regels van de vroegere regelgeving nog een stuk strenger gemaakt.

We durven ons nauwelijks inbeelden wat er in de toekomst gaat gebeuren, aangezien deze regionale wet de vrijheid van godsdienstige minderheden nog sterker inperkt. Nu een van de Italiaanse regio’s de mogelijkheid heeft gekregen om een dergelijke wet door te voeren, dan is dat een bedreiging voor de godsdienstvrijheid in het hele land. Meer dan ooit is het nu nodig om te spreken over een nieuwe wet op het vlak van religieuze vrijheid. De evangelische alliantie is bereid het probleem aan te kaarten zowel op nationaal als internationaal niveau.

Een aantal voorbeelden uit de wet:

Bekijk het vervolg van dit artikel op onze website

***
InterCom150323-GeneveHenriDunant

Henri Dunant Brochures

In zijn boek ‘The Origins of Politics’ brengt de vermaarde politieke wetenschapper Francis Fukuyama dat van alle zaken die moderne maatschappij nodig heeft, rechtvaardige juridische instellingen het moeilijkst te bereiken zijn. Mensen realiseren zich dat doorgaans alleen wanneer ze niet over die instituten kunnen beschikken. De Verenigde Naties (VN) hebben organen op het vlak van mensenrechten ingesteld die onderzoeken op welke manier de staat voor de burgers zorgt. De Wereld Evangelische Alliantie (WEA) – vertegenwoordiger van evangelische geloofsgemeenschappen wereldwijd heeft daarover contact opgenomen met de VN om problemen te bespreken die ‘uit het veld’ naar voren gebracht werden.

Dankzij de hulp van de Zwitserse Evangelische Alliantie was de WEA in staat om een kantoor in Genève te vestigen – de stad waar heel wat VN-instellingen een onderdak hebben. Een van de doelstellingen van dit kantoor is het uitwisselen van ervaringen en om bij de WEA-leden een beter begrip te bewerkstelligen rond de politieke en wettelijke instellingen. Intussen zijn er een aantal brochures gepubliceerd die de nationale evangelische allianties kunnen helpen praktische ervaringen uit te wisselen en de weg wijzen bij de zoektocht naar een rechtvaardige regering.

Lees verder op onze website

***
InterCom150323-WEAontmoetVN

WEA-leider ontmoet Secretaris Generaal VN

Gesprek over zaken van gemeenschappelijk belang

Efraim Tendero, net benoemd tot Algemeen Secretaris van de Wereld Evangelissche Alliantie heeft een ontmoeting gehad met Ban Ki-moon, secretaris generaal van de Verenigde Naties. Het gesprek vond plaats in het hoofdkwartier van de VN in New York en ging over de mogelijkheden om het wederzijds partnerschap inzake een aantal onderwerpen van gemeenschappelijk belang te versterken. Tendero bevestigde de intentie van de WEA om verder samen te werken met de VN, op zowel lokaal als internationaal vlak. Daarbij gaat het dan om materies als gewelddadige conflicten, extreme armoede en corruptie. Ook onderwerpen als zorg voor de schepping en de interreligieuze dialoog staan in het lijstje.‘Gedurende vele jaren zijn we al betrokken bij VN-instellingen in New York en Genève, aangezien we ongeveer 600 miljoen christenen in 120 landen vertegenwoordigen. De ontmoeting met de Secretaris-Generaal van de VN, enkele dagen na mijn aanstelling bij de WEA, laat zien hoezeer de aanwezigheid en bijdrage van de evangelische christenen aan de Verenigde Naties op prijs gesteld worden. Het toont ook het belang aan van de WEA als een van de drie grote kerkelijke organisaties in deze wereld’, zei Tendero.
In de conversatie bleek een gedeelde bezorgdheid over een aantal gewelddadige conflicten met heel wat menselijk lijden tot gevolg. De toenemende sfeer van wantrouwen onder de mensen en de rol van extremisten daarbij die allerlei onaanvaardbare zaken doen onder de vlag van ‘geloof’. Efraim Tendero herhaalde daarom ook zijn persoonlijke betrokkenheid bij de interreligieuze dialoog en vredestichting. Zelf leidde hij immers een interreligieuze delegatie in de Filippijnen toen er grote spanningen waren tussen de regering en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront in Mindanao.Hij drukte ook zijn waardering uit voor het feit dat de Verenigde Naties mogelijkheden biedt aan de WEA en andere geloofsgemeenschappen om deel te nemen en bij te dragen aan bemiddelingspogingen en armoedebestrijding. Ook de gezamenlijke pogingen om mensenhandel te bestrijden en asielzoekers te helpen, worden op prijs gesteld.Tendero: ‘Als christenen onderkennen we het gewicht dat op de VN-secretaris generaal ligt als hij iets moet doen aan het vele lijden in de wereld. Ik was onder de indruk van de gevoeligheid die de heer Ban heeft ten opzichte van onrechtvaardigheid en conflict, en van zijn verlangen om contact te hebben met godsdienstige leiders en een vertrouwensband met hen wil uitwerken’.
‘Als volgelingen van Jezus Christus, de Vredevorst, zijn we geroepen om vrede te stichten en om zout en licht te zijn in deze wereld. Met de kerken die bij de WEA horen willen we bijdragen met onze kennis hoe conflicten ten gronde moeten worden aangepakt’.

Meer over het engagement van de WEA ten opzichte van de Verenigde Naties is (in het Engels beschikbaar) op de website van de Wereld Evangelische Alliantie.

***

Jeruzalem steeds meer gespannen

Geheim EU-rapport suggereert oplossingen

De Engelse krant ‘The Guardian’ kon een gelekt recent EU-rapport inzien dat aantoont dat de stad Jeruzalem verdeelder is dan ooit sinds de herovering in 1967. Het rapport stelt dat ‘het kritieke punt van verdeeldheid en geweld is bereikt’.

Een vernietigend EU-rapport dat op vrijdagmiddag werd gelekt, toont aan dat de stad Jeruzalem verdeelder is dan ooit sinds 1967, toen Oost-Jeruzalem werd bezet door Israëlische troepen. ‘Het kritieke punt van verdeeldheid en geweld is bereikt’, aldus het rapport.

Het rapport stelt verder dat er dringend strengere sancties moeten worden opgelegd aan Israël als het nederzettingen blijft bouwen in de stad. Volgens de EU veroorzaken juist die nederzettingen een vicieuze cirkel van geweld. Daardoor wordt de tweestatenoplossing tussen Israël en Palestina op de helling geplaatst. Die oplossing lijkt hoe dan ook verder weg dan ooit door de recente verkiezingsoverwinning van Benjamin Nethanyahu. Een (extreem) conservatieve regering is niet geneigd veel toegevingen aan de Palestijnen te doen.

Het rapport is absoluut niet mals voor de situatie in Jeruzalem: ‘Er is een kritiek punt bereikt wat verdeeldheid en geweld betreft. Er moeten dringend strengere sancties opgelegd worden aan Israël wanneer het nederzettingen blijft bouwen in de stad. Die nederzettingen zijn een bron van conflicten.

Lees verder …

vacatures banner

De Evangelische Gemeente Leuven ( EGL) is op zoek naar een

PREDIKANT (voltijds)

De EGL werd opgericht in 1977 en is een christelijke gemeenschap met een sterke evangelische identiteit en missie. Haar identiteit wordt nader beschreven in de visietekst. De EGL is een relatief grote VEG gemeente met meer dan 140 leden en minstens evenveel andere betrokkenen. De EGL wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid qua leeftijd, cultuur en kerkelijke achtergrond. De gemeente komt wekelijks samen voor de eredienst in de kapel van de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Er is een dynamische kring- en jeugdwerking en er wordt gestreefd naar een actieve zichtbaarheid en betrokkenheid in de Leuvense regio.

Geïnteresseerden in de functie van voltijds voorganger kunnen hun CV en motivatiebrief voor 1 mei 2015 sturen naar Gerard Griffioen, secretaris bestuursraad.

***
tearfund nieuw logo

Tearfund is op zoek naar een

Diensthoofd projectafdeling (m/v)

Taakomschrijving· Voor onmiddellijke indiensttreding zoeken we een voltijdse projectmedewerker (m/v) voor administratieve en operationele projectondersteuning met focus op humanitaire projecten en ontwikkelingssamenwerking. We bieden een uitdagende job, waarbij je voor de uitwerking van de projecten een verregaande autonomie krijgt in overleg met de overige afdelingen communicatie, fondsenwerving, administratie en financiën. Communicatie, mondeling én schriftelijk, is alvast één van je sterke skills, je werkt nauwgezet en je kan met deadlines om.
-Je legt vlot contacten op verschillende niveaus en kan een netwerk uitbouwen. Bij voorkeur heb je voeling met de non-profitsector.
· Je bepaalt en bewaakt samen met de medewerkers de inhoudelijke werking van de afdeling projecten (Planning, Monitoring, Evaluatie).
· Het realiseren van een goede coördinatie van werkzaamheden van de afdeling projecten en afstemming op andere afdelingen van de organisatie.· Belangrijke beleidselementen signaleren naar het algemene beleid van de organisatie.
· Je behartigt de belangen van doelgroepen en van de organisatie bij overleg met institutionele donoren en partnerorganisaties.
· Je zorgt ervoor dat de projectafdeling bijdraagt tot de ontwikkeling van een krachtdadige ontwikkelingssamenwerking.

Interesse? Neem contact op met de Raad van Bestuur, via mailcvm@tearfund.be. Inschrijvingen zijn welkom tot en met 10 april 2015. Selecties kunnen voordien al opstarten, afhankelijk van het aantal ingediende kandidaturen.

***

GEZOCHT… Wij vragen gebed voor het zoeken naar een geschikt (jong) echtpaar of persoon voor gemeentestichting in Herk de Stad. Met de bereidheid om in die plaats te gaan wonen en werken (een halftijdse baan in combinatie met een achterban).
– Goed kunnen samenwerken in een team.
– Sociaal, gemakkelijk contacten leggen.
– Gedreven om te evangeliseren en de samenleving binnen te dringen. – Tegenslagen kunnen incasseren, enz.

Voor meer informatie, neem contact op met Adri Van Den Berk

slotwoord banner

Zorgen …

Louis Neefs, de gevierde – en later betreurde – Kempische zanger, vertegenwoordigde in 1967 ons land op het Eurosongfestival met het liedje Wo oh, ik heb zorgen. Een song met een wat nietszeggende tekst (blijkbaar ook toen al een must op de Eurovisie-hoogmis) over een wat zorgwekkende liefde. Een onderwerp dat trouwens voor veel inspiratie zorgt bij tekstschrijvers. De melodie was eigenlijk toch net iets te vrolijk om zorgelijk te klinken, maar dat was wellicht ook niet de bedoeling.

Zorgen maken we ons genoeg tegenwoordig – het crisisspook belaagt ons van alle kanten – en vreemd genoeg vooral om ‘de zorg’. Het besef begint door te dringen dat alle inspanningen van de afgelopen decennia om van een zorgeloze oude dag te genieten uiteindelijk niet volstaan om vervroegd uit het arbeidscircuit te stappen. We worden gemiddeld steeds ouder. Gemiddeld, want aan het leven van Louis Neefs en zijn vrouw kwam voortijdig een einde door een tragisch ongeval op een gevaarlijk kruispunt in Lier – sinds jaar een dag een zwart punt in ons wegennetwerk. Maar voor al die mensen die wel een hoge leeftijd bereiken, is

Een gedachte over “Nieuws uit evangelisch Vlaanderen”

 1. Verblijfsvergunningen, huizen, stemrechten, dubbel paspoorten en gratis uitkeringen!

  Uitlokking van honderden Miljoenen Moslims in Europa! Het opvangen en financieren van miljoenen Moslims in Europa voedt de islamitische invasie!

  EU leiders willen oneindig veel Moslims in Europa!
  DANKZIJ ZAKKENVULLERS VAN DE EU WORDT EUROPA TERUG GEWORPEN NAAR DE MIDDELEEUWEN.

  Gelieerd aan radicale islamitische groepen als Al Qaida, ISIS of de Moslimbroederschap, vormen de turken de macht achter de smokkelvluchtelingen. Turken verdienen miljarden euro’s dankzij het EU-beleid.

  Dagelijks stromen duizenden salafisten Europa in, deze moslims weten nu eenmaal dat Europa hun prooi is geworden! Het is puur instinctief…
  Miljoenen Moslims die Europa binnen stromen haten van Europese volkeren! Ze haten van Westerlingen al in hun eigen land. Ze haten onderweg en komen ze ook hatend binnen… Ze krijgen huizen en gratis uitkeringen in Europa, en na 50 jaar nog steeds haten ze van alles die Europeaan is!

  De nieuwe prooi van islamieten is in zicht!

  Tienduizenden Jihadisten van ISIS, Al-Nusra/Al-Qaeda, Hamas en MoslimBroeders worden in Turkije georganiseerd en naar Europa gestuurd…
  Jihadisten van ISIS, Al-Nusra/Al-Qaeda, Hamas en de Moslim Broederschap onder leiding van Turken zonder visum: terreur, chaos en burgeroorlog in Europa?

  EU leiders lokken burgeroorlogen uit met weigering huidige beleid te veranderen.

  Moslims die massaal Europa binnenlopen, noemen Europa een “Kafir land” of “kafier” (vijand) en delen met elkaar hun afschuw voor de Europese cultuur. Islamieten kiezen dus een “vijandland” als hun nieuwe broedplaats!
  Er wordt beweert dat moslims hoofdzakelijk voor vrijheid naar Europa komen! In praktijk is er een andere beeld te zien : ze komen massaal met hun hoofddoeken binnen en schreeuwen ze Allah Akbar!
  Het logo van de Moslimbroeder beeldt uit strijd om de islam met geweld over de hele wereld te verspreiden. Wie zich niet wil ‘bekeren’ tot deze bloeddorstige godsdienst, moet, kort gezegd, vermoord worden, omdat ‘de aarde van Allah is’. Bij opvolging van deze regel belandt men rechtstreeks een de ‘moslimhemel’.
  Veel vrouwen zonder hoofddoek worden al onderweg onderdrukt! Zelfs mensen met een andere religie worden naar zee gegooid!
  Demonstratief komen ze met de islamitische propaganda binnen.. Ze dragen hun islamitische uniformen en willen ze laten zien dat ze voor altijd in oorlog zijn met de ongelovigen of andersdenkenden.. Deze islamitische migratie heeft nu alleen in vorm verandert!

  de Turken en Marokkanen (zogenaamde gasten..!!!) hebben in Europa een Islamitische infrastructuur opgebouwd.
  Dit was een begin. 5e colonne is verbonden aan grote Moslimlanden.. Turken en Arabieren hebben nu 3e á 4e generaties islamieten binnen Europa die hele constructie verder uitbreiden en stelselmatig versterken. Het is enorm gegroeid..
  3e en 4e generaties Moslims vormen nu een grote gevaar! Omdat ze nog sterkere afkeer hebben dan de 1e en 2e generaties. Laatste generaties Moslims vormen de basis van hele Jihadistische beweging in Europa…!

  Huidige moslim migratie, onder de naam “vluchtelingen, asiel” is niet beter dan de Turken en Arabieren migratie onder de naam “gast arbeider, gezinsvormer etc..”!
  Ze komen nog meer moskeen bouwen, hoofddoek forceren en islamscholen openen om islamitische enclaves te creëren..!
  Moskeen, islamscholen, Imams, Burka’s en nog meer hoofddoeken voor de islamitische enclaves in Parijs, Berlijn, Londen, Amsterdam en Brussel. Europese steden klaar voor hun nieuwe Jihadisten…

  De poorten zijn uiteindelijk fataal afgebroken…Een cultuurloos middeleeuws landschap zal zich openbaren!

  OVERBEVOLKING!

  Huidige machthebbers hebben de Jihadisten verwaarloosbare hangjongeren genoemd (ter verdediging van islamitische ideologie)! Helaas dit zijn geen zielige hang jongeren…Het gaat over honderden miljoenen moslims, die Europa als hun nieuwe prooi beschouwen…! Niet alleen 190 Miljoen Moslims van Pakistan, maar ook 169 Miljoen moslims van Bangladesh, 80 Miljoen Turken, 90 Miljoen Iraniërs, 110 Miljoen Egyptenaren, etc. etc…
  Moslims migreren niet naar een andere Islamitische land, niet naar een rijke moslimland, ze kiezen niet voor een land die zelfde taal religie en cultuur heeft, ze gaan niet naar de rijke golfstaten! Moslims, gaan niet naar rijkere Moslimlanden, ze willen liever naar Europa!
  Met de religieuze doekjes gemaskerde Moslimmannen fokken lekker door: niet alleen Pakistan, Egypte en Turkije, ook Bangladesh is hopeloos overbevolkt. Onder de islamitische volkeren heerst een grote overbevolking probleem.. De overbevolking drijft de mensen intussen tot migratie en de migratie leidt tot bloedige botsingen…

  Nog meer islam -> nog meer overbevolking

  Nog meer genocide op minderheden (christenen , ongelovigen, boeddhistische minderheden in moslimlanden..)
  Als het overschot jonge mannen de 30 % overstijgt dan kan het vormen van een veroveringsleger gaan beginnen en zal binnen korte tijd een niet islamitisch buurland worden overvallen zo is het altijd gedaan en zo zal het gaan daar is de overbevolking ook voor bedoeld het fokken van strijders om de wereld te veroveren.
  Middels zijn er via overbevolking Moslimenclaves ontstaan in Europa! Grote steden zijn enorm overbevolkt niet alleen door de massa immigratie, maar ook door de primitieve polygame van de moslims!
  1400 jaar geleden, Byzantijnse en Perzische rijken zijn ook op deze manier aangevallen! Moslims koloniseerden via enclaves en via overbevolking vormden steeds nieuwe jihad legers om verder te gaan. Uiteindelijk zijn deze rijken vernietigd door de Moslims.

  Anti Europese EU beleid veroorzaakt nog grotere migratiegolven! Islamitische massa die Europa binnenloopt haat het Westen…
  Zwakke EU leiders met hun verraderlijke bevolkingsbeleid lokken nog meer Moslims uit en stellen eigen bevolking ten prooi aan de Islamitische massa die binnenstroomt…

  Nu wilt Turkije eenmaal de grenzen van Europa oversteken! Het gaat om een politieke doel! Voor de Turken is EU lidmaatschap een middel voor de heilige massa immigratie naar zwakke Europa en dit is niet anders dan, toen ze aan de grenzen van het grote Byzantijnse rijk (grootste Europese rijk van 1000 jaar geleden, vergelijkbaar met huidige EU) stonden.

  De islam komt hier als een dief in de nacht. Turkse islamitische macht als de Moslimbroederschap aan de basis van de politieke islam en wel van alle hedendaagse terroristische organisaties van islamitische signatuur. Turks Ottomaanse jihad (strijd) is nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor islamitisch-fundamentalistische terreurorganisaties als Hamas, MoslimBroeders, al-Qaida en IS.
  De bezetting van Europa door de fanatieke Moslims weldra een feit. De massale immigratie in West-Europa onder de vlag van de islam gaat steeds meer aanleiding geven tot een etnische burgeroorlog.
  Europa kan de opmars van de islam afremmen of stoppen door de immigratiewetten te veranderen. Als we niets doen, dan zal de wereld ondergedompeld worden in een donker tijdperk, waaruit geen herstel meer mogelijk zal zijn. De EU heeft een radicale revisie nodig. 

  Like

Wij zouden het ten zeerste waarderen indien U hier beneden een reactie zou willen plaatsen. Dankuwel. Let wel geef enkel comentaar omtrent de inhoud van de site. Persoonlijke opmerkingen of vragen kunnen via het contactformulier. OPGELET, vanaf vandaag 27/01/2018 worden de spelregels voor het reageren aangepast. Iedereen, Gelovig of niet mag hier een reactie plaatsen. Persoonlijke aanvallen worden evenwel NIET geduld. Heeft U een negatieve opmerking? Zeg dan hoe dat je dit op jezelf toepast, NIET hoe een ander het moet doen. Bij niet naleving, wordt de reactie onmiddellijk naar de prullenbak verwezen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s